De vier elementen

Concert in samenwerking met Schunck* in het kader van Cultura Nova. De muziek van Wim Hendrickx en de architectuur van Laurens Bisscheroux sluiten naadloos op elkaar aan.

Programma
Margriet Hoenderdos: Augustus 08, duo voor klavecimbel en 9 cymbalen (première)
Wolfgang Delnui: Opdrachtwerk  voor 2 slagwerkers (première)
Wim Henderickx: The four elements voor sopraan, fluit, klarinet, viool, cello  en elektronica

Musici
Wim Henderickx, directie; Jorrit Tamminga, elektronica; Els Crommen, zang; Claire Lecoq, klavecimbel, Jan van den Boomen en Patrick Vassak, slagwerk; Anne Davids, fluit; Leo van Tol, klarinet; Paul Pankert, viool;  Jos Kamp, cello

Toelichting
In The four elements van Wim Henderickx worden de vier elementen vertegenwoordigd door de sopraan in combinatie met steeds een ander instrument. Een essentieel onderdeel daarbij is de elektronica van Jorrit Tamminga, die in samenwerking met de componist tot stand kwam.
In het kerkje (1977) van architect Laurens Bisscheroux  zijn de vier elementen zeer expliciet aanwezig. Het element water is bijvoorbeeld het doopvont in de vorm van een vijver. De aarde  is gesymboliseerd door het moeder-met-kind beeld dat in een raam  is geplaatst. Het meest bekend is de kerk als ‘de ondergrondse kerk’. De architect heeft over de helft van de kerk een heuvel aangebracht. Het is een knipoog naar het begrip underground church en het mijnwerkersverleden van Limburg. Een slanke witte zuil rijst als een naald omhoog. Ze stelt de verrezene voor.

Heerlen / 28 augustus 2012, 20.00 uur / Andreaskerk, Palestinastraat 326