Nieuwjaarsconcert
14 januari 2018 / De Muziekgieterij, Boschstraat 7-9, Maastricht / 15.00 uur
i.s.m. Stichting Maastrichtse Componisten
Uitwisselingsconcert met Neue Musik Ensemble Aachen
 
tickets: https://nieuwjaarsconcert2018.eventbrite.nl
 

Programma:

Samir Odeh Tamimi - Shattila
Christos Kavur (student conservatorium Maastricht) - UA
Paul Pankert - Spaltung
Franz Mulder - Four Movements
Liu Gengxin  (student conservatorium Luik) - Trio voor fluit, viool en cello
Louis Andriessen - Workers Unionde 

In samenwerking met compositiedocenten Vykintas Baltakas in Maastricht, Johannes Schölhorn in Keulen en Michel Fourgon in Luik zijn drie compositiestudenten geselecteerd die een korte compositie (maximaal 4 minuten) hebben geschreven op basis van het projectthema 'Fremdes gehört zu uns'.
De studenten werden tijdens het compositieproces door hun eigen docent begeleid, maar kregen ook feedback van de musici van beide ensembles. Twee composities worden tijdens dit concert uitgevoerd.

'The workers Union' van Louis Andriessen is een spectaculair werk waarmee de componist op onconventionele en geëngageerde wijze uiting geeft aan zijn politieke overtuiging. 'Four Mouvements' schreef de in 2000 overleden Maastrichtse componist Frans Mulder in 1993 in opdracht van de vereniging voor Huismuziek. 'Shatilla' van de Palestijns-Israëlische componist Samir Odeh Tamimi verwijst naar het vluchtelingenkamp in de Libanese hoofdstad Beiroet waar in 1982 honderden Palestijnen werden vermoord.
Paul Pankert ontving voor zijn compositie Spaltung voor twee violen en klavecimbel in 2008 de Compositieprijs van de Académie Royale des Sciences, des Lettres et des Beaux-Arts de Belgique.