Fremdes gehört zu uns
20 oktober 2017/ Klangbrücke (Altes Kurhaus), Kurhausstrasse 1 Aken / 20.00 uur 
14 januari 2018 / Boekhandel Dominicanen, Dominicanerkerkstraat 1 Maastricht / 15.00 uur 
21 januari 2018 / Alter Schlachthof, Rotenbergplatz 17  Eupen / 11.00 uur 
Uitwisselingsconcert met Neue Musik Ensemble Aachen
 
 
 
Gezamenlijk concert met het Neue Musik Ensemble Aachen in Die Klangbrücke (Altes Kurhaus), die zich in samenwerking met de Gesellschaft für Zeitgenösschise Musik Aachen e.V. (GZM) inzet voor nieuwe (klassieke) muziek en geïmproviseerde muziek.
 

Neue Musik Ensemble Aachen

Programma:
 
O King – Luciano Berio; Klavierquartett (première) – Paul Pankert; nieuw werk (première) – Peter Köszeghy; My Illness is the Medicine I Need – Thomas Larcher; The workers Union – Louis Andriessen; Four Mouvements – Frans Mulder; compositieopdrachten - conservatoriumstudenten.
 
 
 
‘O King’ is een kort in memoriam naar aanleiding van de moord op Martin Luther King. De tekst bestaat slechts uit de naam King. In ‘My Illness is the Medicine I Need’ maakt componist Thomas Larcher gebruik van teksten van citaten van patiënten uit psychiatrische klinieken in de hele wereld. ‘The workers Union’ van Louis Andriessen is een spectaculair werk waarmee de componist op onconventionele en geëngageerde wijze uiting geeft aan zijn politieke overtuigingen. ‘Four Mouvements’ schreef de in 2000 overleden Maastrichtse componist Frans Mulder in 1993 in opdracht van de vereniging voor Huismuziek.
 
In samenwerking met de compositiedocenten Vykintas Baltakas in Maastricht, Johannes Schölhorn in Keulen en Michel Fourgon in Luik zijn drie compositiestudenten geselecteerd die een korte compositie (maximaal 4 minuten) gaan schrijven op basis van het thema ‘Fremdes gehört zu uns’. De studenten zullen tijdens het compositieproces door hun eigen docent worden begeleid, maar krijgen ook feedback van de musici van beide ensembles.
 
De nieuwe composities van Köszeghi en Pankert geven een actueel en divers beeld van de hedendaagse klassieke (geïmproviseerde) muziek in Europa (de Euregio). Traditie, vernieuwing en experiment zijn de steekwoorden die op deze werken van toepassing zijn.
 
www.gzm-aachen.de
.