Jubileumconcert Ensemble 88 dertig jaar
M.m.v. Ralph van Raat (piano)
 
9 december / Parkstad Limburg Theater Heerlen
13 december / Muziekgieterij Maastricht
 
I.s.m. Coma (Contemporaine Muziek voor Amateurs) Maastricht
M.m.v. Koninklijke Harmonie Heerlen
 
Programma
Baudouin De Jaer – Orchestre pour un jour
Rutger Muller – Cripticism for voice, violin, clarinet, flute and electronics  (world premiere) *
Pauze
George Crumb – Music for a summer evening
 
Musici 
Ralph van Raat (piano, gastsolist).
Els Crommen (sopraan), Anne Davids (fluit), Paula Defresne (klarinet), Paul Pankert (viool), Wouter Bergenhuizen (piano), Jan van den Boomen en Ramon Lormans (slagwerk).
 
Toelichting
Het jubileumconcert van Ensemble 88 begint met een verrassende presentatie onder leiding van Baudouin De Jaer. De Belgische componist/pedagoog heeft een groep Limburgse amateurmuzikanten rondom zich verzameld met wie hij op één dag een orkest vormt, repeteert en concerteert. En ook het publiek krijgt een rol in dit ‘orchestre pour un jour’. 
Speciaal voor dit concert gaf Ensemble 88 een compositieopdracht aan de Nederlandse componist Rutger Muller. Zijn elektroakoestische muziek gaat op zoek naar dwarsverbanden tussen Westerse en niet-Westerse klassieke muziek, al dan niet vermengd met elementen van ambient-techno.
Pièce de résistance van het concert is een onbetwist meesterwerk uit de hedendaagse klassieke muziekliteratuur: Music for a summer evening van de Amerikaanse componist George Crumb (1929). Met citaten uit de beroemde Sonate voor twee piano’s en slagwerk van Bela Bartók gaat Crumb op zoek naar fascinerende, evocatieve klankwerelden. Ralph van Raat, een van de leading artist van de hedendaagse klassieke muziek, neemt samen met E88-pianist Wouter Bergenhuizen de uitdagende pianopartij voor zijn rekening. 
 
* met Centre Henri Pousseur, elektronica - samenwerking met Intro in Situ Maastricht
De creatie van dit werk maakt deel uit van het project Expanded New Music, geïnitieerd door Centre Henri Pousseur, Ensemble 88 en Klanghaus en wordt medegefinancierd in het kader van het projet People to People interreg V-A EMR met middelen van het Europees Fonds voor regionale Ontwikkeling (EFRO)(FEDER).
 
Reservering
 
9 december / Heerlen
https://www.plt.nl/programma/ensemble-88-jubileumconcert-met-ralph-van-raat/09-12-2018-15-00
 
13 december / Maastricht
http://www.introinsitu.nl/en/program/ensemble-88/